- - - - - -
ponedeljak, 28 novembar 2022
A+ R A-

Održana vanredna sednica muftijstva niškog i braničevsko-timočkog

Dana 30. oktobra 2022. godine u niškoj Islam-aginoj džamiji između akšam i jacije namaza održana je zajednička sednica muftijstva niškog i braničevsko-timočkog kojoj je prisustvovao vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije Reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović.

image 6483441

 

image 6483441 3

image 6483441 1

image 6483441 2

Sednici su prisustvovali imami i predsednici i članovi Odbora svih Medžlisa sa područja ovih muftijstava kojom prilikom je donesena jednoglasno sledeća odluka:

Islamska zajednica Srbije – RIJASET

Mešihat srbijanski

MUFTIJSTVO NIŠKO i BRANIČEVSKO-TIMOČKO

Medžlisi i džemati Islamske zajednice Srbije sa područja Muftijstva niškog i braničevsko-timočkog na sednici Muftijstva u prisustvu vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije Reisu-l-uleme održane u nedelju 30. oktobra 2022. godine po Miladu, odnosno 05. rebi'u-l-ahira 1444. godine po Hidžri doneli su sledeću:

O D L U K U

  1. Članovi muftijstava Islamske zajednice Srbije u potpunosti podržavaju akt Saveta Reisu-l-uleme upućen Ministarstvu pravde Republike Srbije kojim je uvedeno vanredno stanje u Islamskoj zajednici Srbije i suspendovani Organi IZS kojima je blokiran rad zbog nesprovedenog izbornog procesa za konstituisanje Sabora Mešihata srbijanskog i Vrhovnog Sabora IZS, kao i zbog samovolje pojedinaca koji su grubo kršeći Ustav IZS nelegalno i nelegitimno donosili odluke u ime Islamske zajednice Srbije i time naneli štetu Islamskoj zajednici.
  2. Za muftijstva niško i braničevsko-timočko neobavezujuće su sve odluke Vrhovnog Sabora IZS iz 2022. godine zbog njegove dokazano sporne legalnosti, a naročito imajući u vidu da nijedan član ovog tela nije zastupljen sa područja pomenutih muftijstava, kao i da skoro svi članovi Vrhovnog Sabora sa područja Mešihata srbijanskog nisu izabrani od strane svog muftijstva, već su direktno imenovani po ličnom odabiru predsednika Vrhovnog Sabora koji je to javno izjavio.
  3. Odbori Medžlisa zahtevaju od Saveta Reisu-l-uleme i Reisu-l-uleme, kao najvišeg verskog autoriteta i zakonskog zastupnika i predstavnika Islamske zajednice Srbije da donese hitnu odluku o raspisivanju izbora u Islamskoj zajednici na svim nivoima kako bi se konstituisali organi Islamske zajednice po Ustavu, a zatim i doneli odluke o izborima i reizborima za muftije, članove Mešihata i Rijaseta.
  4. Muslimani džematlije sa područja muftijstava duboko su ogorčeni i osećaju se poniženo akcijama pojedinih službenika IZ-e koji pomoću humanitarnih paketa, pretnji našim službenicima i članovima odbora i lažnim predstavljanjem prave razdor i unose nemir u našim džematima. Zbog navedenih razloga ovom prilikom od vrhovnog poglavara i Saveta Reisu-l-uleme traže zaštitu.
  5. Svi odbori Medžlisa IZ-e daju punu podršku nadležnom muftiji i jedinstveni su u stavu da se o njegovoj eventualnoj smeni može razgovarati isključivo po proceduri propisanoj Ustavom od strane legalno i legitimo izabranih organa.