- - - - - -
utorak, 07 februar 2023
A+ R A-

Vijeće muftija IZS zatražilo od reisu-l-uleme hitno zakazivanje sveopšteg sabora IZS

Na sjednici Vijeća muftija – Savjet Reisu-l-uleme u proširenom sastavu održanoj 31. 12. 2022. godine u Novom Pazaru, uz prisustvo glavnih imama i predsjednika Odbora medžlisa i rukovodioca obrazovnih ustanova donijeta je sljedeća

O D L U K A

Na temelju akta Reisu-l-uleme br. 125-019/2022 od 27. 6. 2022. donesenog po odobrenju Vijeća muftija kojim je propisano funkcionisanje Islamske zajednice Srbije, do daljnjeg, u skladu sa poglavljem VIII član 85. i 86. Ustava Islamske zajednice Srbije, Vijeće muftija utvrdilo je da ostavka Reisu-l-uleme u datoj situaciji nije prihvatljiva.

Uzimajući u obzir odluke koje su donijele skupštine muftijstava na području Mešihata srbijanskog kao i odluke mešihata IZ Sandžaka (održane u periodu od 30. oktobra do 15. novembra) Vijeće muftija zahtjeva od Reisu-l-uleme, koji je zakonski zastupnik IZS, da u najhitnijem roku sazove sveopšti sabor Islamske zajednice Srbije na kojem će se donijeti odluka o raspisivanju opštih izbora u Islamskoj zajednici Srbije čime će se stvoriti uslovi za funkcionisanje Islamske zajednice u redovnom stanju kako to predviđa Ustav Islamske zajednice.

 Potpisnici ovog dokumenta su predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka muftija Senad ef. Halitović, muftija braničevsko-timočki i niški Eldin ef. Ašćerić, muftija mačvansko-podrinjski Mehmedali ef. Veli, muftija vojvođanski Muhamed ef. Zilkić, glavni imam Odbora Medžlisa IZ-e Novi Pazar Hasib ef. Suljović, glavni imam Odbora Medžlisa IZ-e Sjenice Sabit ef. Šećović, glavni imam Odbora Medžlisa IZ-e Tutin Faruk ef. Imamović, glavni imam Odbora Medžlisa IZ-e Prijepolje Nadir ef. Dacić .