- - - - - -
utorak, 07 februar 2023
A+ R A-

Saopštenje za javnost povodom paljenja Kur'ana u Kraljevini Švedskoj 21. januara 2023. godine

Saopštenje za javnost povodom paljenja Kur'ana u Kraljevini Švedskoj 21. januara 2023. godine

Ljudi koji vole Kur'an, ali i svi oni koji vole knjigu, danas se sa strahom prisjećaju vizionarske misli njemačkog književnika jevrejskog porijekla, Heinricha Heinea (1797–1856), u predstavi Almansor iz 1821. godine: "Gdje spaljuju knjige, na kraju će spaliti i ljudska bića." Ova misao odnosila se na spaljivanje Kur'ana tijekom španske inkvizicije u nastojanju da se Mauri iskorijene s Pirinejskog poluostrva, koje je bilo glavno središte srednjovjekovne islamske kulture.

Živa su sjećanja straha i užasa na dvadeseti vijek po zločinu biblioklazma, naročito u fašističko-nacističkim krugovima, a bio je to jedan od prvih koraka prema društvenom marginaliziranju neistomišljenika, odnosno njihovom neprijateljskom klasificiranju, ali i uvod u kasnije zločine genocida. Ovih dana svjedočimo libricidu u kojem je spaljen Kur'an u Švedskoj. Ovaj varvarski čin užasno nesretnog čovjeka Rasmusa Paludana, lidera danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), uznemirio je sve muslimane svijeta, ali i svakog ljubitelja knjige, vjere, napokon i svakog ljubitelja Boga i prave slobode.

Poštujemo ocjenu ministra vanjskih poslova Vlade Kraljevine Švedske, Tobiasa Billstroma, da su islamofobične provokacije užasavajuće, kao i pojašnjenje da to što Švedska ima dalekosežnu slobodu izražavanja ne znači da švedska vlada ili on (ministar Billstrom) podržavaju izražena mišljenja, ali se ne slažemo, niti ćemo se ikada složiti, s činjenicom da te „dalekosežne slobode izražavanja“ ostavljaju slobodan prostor za direktno i najgrublje kršenje vjerskih osjećanja oko dvije milijarde muslimana u vidu spaljivanja Kur'ana, kao što se ne bismo složili ni sa spaljivanjem religijskih svetih knjiga bilo koje druge vjere.

Rezultat ove ravnodušne „dalekosežne slobode izražavanja“ jeste takav da su nam djeca uplašena, naročito ona koja žive u Kraljevini Švedskoj, kojima je ona dom i domovina, čiju himnu pjevaju, a zastavu s ponosom u ruci drže. Ovdje posebno mislim na svako dijete koje je imalo priliku gledati snimak spaljivanja Kur'ana – Knjige s kojom se rađaju, žive i umiru i koju vole i slijede svi muslimani u svijetu, a poštuju je u svojoj intelektualnoj širini i želji za dobrim međuljudskim odnosima stotine miliona nemuslimana.Lijepa zemlja Kraljevina Švedska, zakonom ne dozvoljava da se djeca povišenim glasom roditelja uplaše i uznemire, a ipak je svojim ravnodušnim stavom o nekontrolisanoj slobodi izražavanja dozvolila da njena muslimanska djeca preživljavaju tragediju paljenja Kur'ana s jedne, i reakciju paljenja zastave svoje domovine s druge strane.

  

Riječ Božija, bilo da je izrečena ili napisana, uvijek je duši davala impuls života, temelj nadi, šansu sreći, budućnost čovjeku.Činjenica je, nažalost, da živimo u vremenu tolerancije u kojoj se slavi ravnodušnost, kao da sutra ne postoji – ni za nas roditelje, a kamoli za našu djecu. Ta ravna linija na duši nikako nije znak duševnog mira, već naprotiv – znak je duševne smrti.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije

Sead NASUFOVIĆ