- - - - - -
sreda, 22 mart 2023
A+ R A-

SEDNICA MEŠIHATA SRBIJANSKOG

Šabac 02.02.2023.

U Šapcu održana sednica Mešihata srbijanskog

 

U službenim prostorijama mufijstva mačvansko-podrinjskog u Šapcu uz prisustvo i predsedavanje Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije  Sead ef. Nasufovića održana je sednica Mešihata srbijanskog Islamske zajednice Srbije. Članovi Mešihata su na zasedanju doneli 11 odluka od kojih se prvih 6 objavljuje kao informacije od javnog interesa a preostale su označene službenom tajnom. Mešihat je na početku sednice ponovio zahteve da Savet Reisu-l-uleme i veće muftija na čelu sa Reisu-l-ulemom pokrene i odgovarajuće postupke protiv Muse Abu Sabiah koji i dalje deluje protivpravno u ime vakufske direkcije suprotno Aktu Reisu-l-uleme i Veća muftija od 27. marta 2022. godine kojim je razrešen svih dužnosti.

ISLAMSKA   ZAJEDNICA SRBIJE

M E Š I H A T   S R B I J A N S K I

Šabac 02.02.2023.

SEDNICA MEŠIHATA

Na osnovu zahteva većine članova Mešihata IZ srbijanskog i imama ovog Mešihata održana je sednica Mešihata kojom je predsedavao Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović. Povod održavanja sednice su predstojeći izbori u Islamskoj zajednici Srbije i tekuća pitanja.

Predložen je i usvojen sledeći:

DNEVNI RED

  1. Sprovođenje Odluka sveopšteg Sabora Islamske zajednice Srbije
  2. Tekuća pitanja

Nakon rasprave po tačkama dnevnog reda donete su sledeće:

O D L U K E

  1. Shodno odlukama sveopšteg Sabora Islamke zajednice Srbije, koji ima direktni nesporni legitimitet, Vrhovni Sabor Islamske zajednice Srbije je raspušten raspisivanjem opših izbora u Islamskoj zajednici. Shodno ovoj odluci razrešen je dužnosti dosadašnji predsednik Vrhovnog sabora Muhamed Jusufspahić te svako njegovo nastupanje u javnosti prema državnim organima ili prema organima Islamske zajednice Srbije u svojstvu predsednika Vrhovnog Sabora ili Sabora Mešihata srbijanskog, ili kao vršioca dužnosti Reisu-l-uleme je za sve subjekte neobavezujuće i krivično delo lažnog predstavljanja. U tom smislu Mešihat srbijanski obaveštava džemate, Odbore Medžlisa i službenike Islamske zajednice da se ne osvrću na dopise, pritiske i pretnje od imenovanog lica i njegovih poslušnika. Mešihat poziva Ministarstvo spoljnih poslova da shodno ovim odlukama preduzme odgovarajuće korake prema svom službeniku.
  2. Zbog blokade i uzurpacije ustanove Mešihata srbijanskog od strane potpukovnika Mustafe Jusufspahića glavnog vojnog Imama pri Minisarstvu odbrane i Vojsci Srbije, koji se samovoljno progasio zamenikom predsednika Mešihata a zatim i predsednikom Mešihata koristeći okolnosti opravdane sprečenosti prof Abdullah ef. Numana da obavlja svoju dužnost, a bez saglasnosi ostalih članova Mešihata.Imenovani Mustafa Jusufspahić je u prethodnom periodu donosio odluke i potpisivao akta u ime Mešihata samostalno bez ijedne sednice ovog organa čineći ozbiljan prekršaj propisa Islamske zajednice Srbije i krivično delo. U tom smislu članovi Mešihata srbijanskog predlažu Reisu-l-ulemi da pokrene disciplinski postupak i suspenduje imenovanog kao člana mešihata i muftije beogradskog do okončanja postupka i eventualnog pokretanja krivičnog postupka na osnovu prikupljenih čenjenica i dokaza.Mešihat će takođe uputiti službenu informaciju MO i VS.
  3. Obaveštavaju se svi organi Islamske zajednice Srbije kao i svi pravni subjekti u Republici Srbiji da je sedište Islamske zajednice Srbije i Mešihata srbijanskog u Beogradu uzrupirano od strane Muhameda i Mustafe Jusufspahića kao i lica koje su oni po svom nahođenju imenovali za dužnosti verskih službenika.
  4. Članovi Mešihata uz dozvolu reisu-l-uleme kao vrhovnog poglavara donose odluku da upravljanje beogradskim muftijstvom kao i poslove beogradskog muftije do sprovođenja izbornog procesa u Islamskoj zajednici Srbije se poveravaju glavnom imamu Medžlisa IZ-e Palilula Muhamed ef. Hadžiću.
  5. Konstatuje se članovi Mešihata su kao i do sada muftije muftijstava vojvođanskog Muhamed ef. Ziljkić, mačvansko-podrinjskog Mehmedali ef. Veli, niškog i braničevsko-timočkog Eldin ef. Ašćerić i poverenik muftijstva beogradskog imam Muhamed ef. Hadžić. Sednicama u narednom periodu predsedavaće muftija Eldin ef. Ašćerić do završetka izbornog procesa.
  6. Mešihat donosi odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv imama u Zemun Polju Emina ef Zejnulahua i imama u Pančevu Adisa ef Lutvije zbog prekršaja pravila službe, prekoračenja službenih ovlašćenja kao i postupak utvrđivanja dela iz krivične odgovornosti.