- - - - - -
sreda, 22 mart 2023
A+ R A-

Saopštenje Mešihata IZ Sandžaka

Novi Pazar 04.02.2023.

izvor https://www.mesihatsandzaka.rs/aktivnosti/mesihat-sandzacki/


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM ZLONAMJERNE PORUKE
OBJAVLJENE NA STRANICI „GMS RADIO“

U duhu naše vjere islama, a na temelju Kur'ana i hadisa, upućujemo javno reagovanje na zlonamjerne poruke objavljene na Facebook stranici GMS Radio pod naslovom „Održana sednica Vrhovnog Sabora povodom vanredne situacije u Mešihatu IZ-e Sandžaka“ koje su izmišljene kao sredstvo izazivanja smutnje u Islamskoj zajednici Srbije (u daljem tekstu IZS) i među muslimanima koji žive u Republici Srbiji a u cilju sabotaže izbornog procesa koji jedino može dovesti do stavljanja na zdrave osnove IZS i omogućivanje njene pune funkcionalnosti.

Mešihat IZ-e Sandžaka je sastavni deo Rijaseta IZS od osnivanja ove ustanove koji je svojim radom i dosadašnjim rezultatima podigao ugled IZS, itekako postavio standarde koji treba da budu primenjeni u svim organizacionim jedinicama IZS na svim nivoima. To je očigledna smetnja ljudima koji ove standarde ne mogu ili bolje rečeno ne žele implementirati u svom radu.

Rukovodstvo Mešihata IZ-e Sandžaka na principima časnog Šerijata: ’’ko uvidi nešto loše neka to otkloni rukom, rečju i prekori svojim srcem’’, postupilo je ukazivanjem na nelegalne radnje, što je u konačnici rezultiralo i formalnim napuštanjem devastirane ustanove Rijaseta i Vrhovnog sabora nakon što smo se uverili da ova tela ispred Mešihata srbijanskog sačinjavaju uglavnom nelegitimni predstavnici koji nisu izabrani već imenovani od strane ambasadora Republike Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhameda Jusufspahića, te da izborni proces u prethodnom mandatu nije ispravno sproveden, kao i to da se IZS, što je presedan, pokušava nadrediti njena služba u vidu tzv. Vakufske direkcije, na čelu sa Musom Abu Sabiah i njegovom sekretaricom Jelenom Kovačević Đukelić.

Ovakvom ponašanju usprotivili su se naše časne kolege imami i muftije sa područja mešihata srbijanskog u toku protekle godine zajedno sa svojim džematima i Odborima Medžlisa koji su zbunjeni ovim dešavanjima ali i zabrinuti zbog konstantnih prijetnji, ucjena, pokušaja podmićivanja, zloupotrebe državnih organa itd.

Zbog svega toga održan je sveopšti Sabor IZ-e koji je instrument neposrednog legitimiteta u IZ koji niko pravno ne može osporiti kako bi se iz agonije pravnog vakuuma izašlo na svjetlost poretka koji propisuje USTAV, koji je u potpunosti pogažen.

Žalosno je kometarisati skup u Beogradu pod predsedavanjem ambasadora R.Srbije u Saudijskoj Arabiji, Muhameda Jusufspahića, kao i naknadno fingirane ’’Odluke’’ i u tom smislu Mešihat IZ-e Sandžaka apsolutno deli stav Mešihata srbijanskog iznesenog na poslednjoj sednici u Šapcu a to je da su sva istupanja ambasadora Republike Srbije u Saudijskoj Arabiji, Muhameda Jusufspahića od početka 2022. godine apsolutno neobavezujuća za organe IZ i mogu se okarakterisati kao krivično delo lažnog predstavljanja uzimajući u obzir to da je Vrhovni Sabor IZS de jure raspušten odlukom Reisu-l-uleme IZS Seada ef nasufovića sadržanoj u Aktu broj 125-019/2022 od 27. 6. 2022. godine, a de facto odlukom Sveopšteg Sabora Islamske zajednice Srbije od 8. januara 2023. godine.

Raspisani izbori su jedini legalni i legitimni način, da IZ Srbije prestane funkcionisati po principu privatne firme u kojoj Muhamed Jusufspahić, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i njegov mlađi brat, potpukovnik u Vojsci Republike Srbije, Mustafa Jusufspahić imenuju sebi podobne, i konačno profunkcioniše kao zdrava institucija u kojoj džemati mogu slobodno birati svoje predstavnike koji će ih zastupati u svim organima IZ.

Zbog toga, pokušaji opstrukcije raspisanih izbora u IZS, ovih dana dolaze upravo od onih koji i dalje žele IZ tretirati kao svoju privatnu svojinu a džematlije kao svoje podanike koji se nizašta neće pitati.

O javnim istupima gospode Muhameda i Mustafe Jusufspahića trebalo bi da se izjasne nadležna Ministarstva Vlade Srbije čiji su oni službenici a za nastupe Muse Abu Sabiaha očekujemo odgovarajući sudski epilog i ovom prilikom pozivamo Reisu-l-ulemu Seada ef. Nasufovića da pokrene odgovarajući postupak.

Mešihat IZ-e Sandžaka je u apsolutno redovnom stanju i sprovodi izborni proces.

Informativna služba
Mešihata Islamske zajednice Sandžaka