- - - - - -
petak, 22 septembar 2023
A+ R A-

Konstituisan Vrhovni Sabor IZS

Održana konstitutivna sjednica Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije

Sjednicom Vrhovnog Sabora koja je održana u nedjelju 30. aprila 2023. godine, predsjedavao je reisu-l-ulema Sead-ef. Nasufović, a istoj su pored sabornika Vrhovnog sabora prisustvovali muftija sandžački mr. Senad-ef. Halitović, zamjenik muftije sandžačkog mr. Muhammed-ef. Demirović, muftija vojvođanski Muhammed-ef. Zilkić, muftija niški i braničevsko-timočki Eldin ef. Ašćerić, kao i članovi sabora Mešihata.

Na početku sjednice, predsjednik Centralne izborne komisije Mešihata IZ Srbije Kasim-ef. Dervišević, podnio je opšti izvještaj o organizovanim izborima na teritoriji Republike Srbije i konstatovao da je izborni proces i pored destruktivnog djelovanja pojedinaca, sproveden uspješno, te da nije bilo nepravilnosti, tako da su se stekli uslovi za verifikovanje mandata predloženim članovima Vrhovnog Sabora.
Izvještaj je od strane članova sabora jednoglasno prihvaćen.

Eldin-ef. Ašćerić, podnio je izvještaj o sprovedenim izborima na nivou Mešihata srbijanskog koji je također jednoglasno prihvaćen od strane sabornika.

Nakon prihvatanja oba izvještaja, muftija Eldin ef. Ašćerić je predstavio predložene kandidate ispred srbijanskog Mešihata a zatim je i muftija Senad ef. Halitović predstavio predložene kandidate ispred Mešihata IZ Sandžaka.

U nastavku sjednice, pristupilo se verifikovanju mandata sabornika i izboru predsjednika, dva potpredsjednika i sekretara vrhovnog sabora IZ Srbije.

Za predsjednika vrhovnog sabora IZ Srbije predložen je Rustem Nuridini, a prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Za dva potpredsjednika Vrhovnog Sabora IZ Srbije predloženi su dr. Nihad-ef. Dervišević ispred Mešihata sandžačkog i Elvis Zurapi, ispred Mešihata srbijanskog.

Prijedlog je jednoglasno izglasan te je u nastavku izvršen izbor sekretara Vrhovnog Sabora IZ Srbije.

Za mjesto sekretara predložen je prof. Sabahudin Selmanović iz Sjenice.

Prijedlog za imenovanje istog jednoglasno je prihvaćen.

Na osnovu Ustavnih ovlaštenja Reisu-l-ulema je od sabornika Vrhovnog Sabora zatražio da se izjasne o Odlukama Savjeta Reisu-l-uleme i Vijeća muftija donesenim u vanrednim uslovima tokom blokade i uzurpacije Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije, među kojima je i odluka o razrješenju dužnosti direktora Vakufske direkcije Muse Abu Sabiaha i privremenog prenošenja nadležnosti upravljanja Vakufskom direkcijom na Vijeće muftija.

Nakon kraće rasprave po otvorenoj temi Vrhovni Sabor jednoglasno je potvrdio odluke Savjeta Reisu-l-uleme i Vijeća muftija.

Reisu-l-ulema je nakon toga iznio prijedlog za imenovanje novog direktora vakufske direkcije kao i njegovog zamjenika.

Za mjesto direktora predložen je prof. Jakub-ef. Leković, a za njegovog zamjenika muftija vojvođanski, Muhammed-ef. Ziljkić. Od strane sabornika prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Na kraju, predsjedavajući je poželio svima uspješan rad na dobrobiti cijele zajednice Muslimana i zamolio članove Vrhovnog Sabora da u narednom periodu inteziviraju svoj rad kako bi se razrešili nagomilani problemi i ispunile Ustavne obaveze Vrhovnog sabora. U tom smislu on je zatražio da se prvo redovno zasjedanje Sabora održi u najskorije vrijeme.