- - - - - -
petak, 22 septembar 2023
A+ R A-

Održana redovna sednica Vrhovnog Sabora IZS

 

 

Beograd 04. juni 2023. / 15. zu-l-ka'de 1444هـ

Danas je u Beogradu održana redovna sednica Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije kojoj je pored članova Vrhovnog Sabora prisustvovao Reisu-l-ulema i muftije Islamske zajednice Srbije.

 

Tema današnjeg zasedanja bilo je izbor predsednika Mešihata regionalnih muftija Mešihata srbijanskog te tekuća pitanja.

Predsednik Vrhovnog Sabora gospodin Rustem Nuridini nakon otvaranja sednice dao je reč Reisu-l-ulemi Islamske zajednice iiSrbije Sead ef Nasufoviću koji je u duhu članova 52. i 68. Ustava Islamske zajednice Srbije izneo predloge za imenovanje muftija odnosno predsednika Mešihata.

Reisu-l-ulema je u svom izlaganju obrazlažući predloge napomenuo da je svoju odluku o kandidatima doneo uvažavajući predloge Sabora Mešihata srbijanskog i sandžačkog čijim sednicama je prethodno prisustvovao.

Predlog Reisu-l-uleme je da u narednom četvorogodišnjem mandatnom periodu na odgovorne dužnosti predsednika Mešihata odnosno muftija budu imenovani sledeći kandidati:

Muhamed ef Ziljkić na dužnost predsednika Mešihata srbijanskog i muftiju srbijanskog i vojvođanskog

Senad ef Halitović na dužnost predsednika Mešihata Sandžaka i muftiju sandulžačkog

Mehmedali ef Veli na dužnost muftije mačvansko-podrinjskog

Eldin ef Ašćerić na dužnost muftije braničevsko-timočkog i niškog

Senad ef Hajrović na dužnost sekretara Mešihata srbijanskog

Reisu-l-ulema je takođe predložio da upravljanje beogradskim muftijstvom do ispunjenja uslova za imenovanje novog muftije vrši Sabor Mešihata srbijanskog.


po završetku izlaganja Reisu-l-uleme predsednik vrhovnog Sabora otvorio je raspravu po ovoj tački dnevnog reda nakon čega su sabornici diskutovali o ponuđenim predlozima. 
Po završenoj raspravi predsednik vrhovnog Sabora stavio je na izjašnjavanje ponuđene predloge koji su jednoglasno usvojeni.

Na današnjoj sednici donesen je niz zaključaka i uputstava izvršnim organima Islamske zajednice koji se u prvom redu odnose na obavezu konstituisanja Mešihata u najkraćem roku nakon što su se stekli uslovi imenovanjem predsednika Mešihata od strane Vrhovnog Sabora,