- - - - - -
petak, 22 septembar 2023
A+ R A-

Poslanica Reisu-l-uleme za Kurban-bajram 2023/1444

 

Beograd, 27.juni 2023. 

 

Danas je u najvećoj beogradskoj džamiji Eid Šreir održana bajramska konferencija za novinare kojim prilikom je predsednik Mešihata srbijanskog i muftija srbijanski i vojvođanski mr Muhamed ef Ziljkić preneo bajramski poslanicu vrhovnog poglavara IZ Srbije Reisu-l-uleme Sead ef Nasufovića. 
konferenciji su prisustvovali poptredsednik Sabora Mešihata Muhamed ef Hadžić i muftija niški i braničevsko-timočki Eldin ef Ašćerić

poslanicu prenosimo u celosti:

 

S imenom Allaha, Milosnog i Premilosnog!

Draga braćo i sestre, drage komšije, prijatelji i sugrađani!

Po takvimu (vjerskom kalendaru) Rijaseta Islamske zajednice Srbije sutra, 28. juna 2023. godine, počinje Kurban-bajram i traje četiri dana.

Obraćam vam se sa dubokim poštovanjem i ljubavlju, na pragu Bajrama, čiji su dani ispunjeni trenucima radosti, oprosta, ljubavi i zajedništva. Bajram nam donosi dragocjenu poruku, istu onu koju nam je ostavio Ibrahim, alejhis-selam. On nas uči da prava radost i ispunjenje dolaze samo onda kada su naše želje usklađene sa Božijom voljom, kao što nas podsjeća na univerzalne vrijednosti, a prije svega na samilost, saosjećanje, solidarnost i ljubav prema bližnjima. U ovoj mudrosti leži osnova našeg postojanja i pravac našeg puta.

U ovim svetim danima, neka svaka riječ koju izgovorimo bude riječ ljubavi, neka svaki pogled koji uputimo bude pogled razumijevanja, neka svaki korak koji napravimo bude korak ka pomirenju, jer Bajram je vrijeme kada se okrećemo jedni drugima, otvaramo svoja srca i domove. U ovim trenucima proslave, molim vas, ne zaboravite na one oko vas – članove porodice, prijatelje, komšije, poznate i nepoznate. Pomolimo se za sve, baš kao što je to činio Allahov poslanik Muhammed, alejhis-selam! Svi smo mi dio jedne velike, ljudske zajednice, povezani Božijim darom života koji dijelimo u istom vremenu, sa sličnim strahovima i nadama. Neka Bajram bude prilika da obnovimo tu svijest o povezanosti i bratskoj ljubavi. Zato se molimo za svijet u kojem će svi živjeti u miru, ljubavi i harmoniji.

Kurban predstavlja svaki oblik odricanja od onoga što nam je dragocjeno i bitno, sve sa ciljem približavanja Bogu, Allahu, dželle šanuhu. Ova staza je puna teškoća, ali obećava trajnu nagradu. U ovim danima, hadžije u Mekki ispunjavaju petu islamsku dužnost – hadž. Oni koji izvrše hadž i njihov hadž bude primljen kod Allaha, dželle šanuhu, nagrada je oprost svih grijeha i vječno prebivalište u Džennetu! Zato se ovaj Bajram naziva i Veliki bajram, jer je poseban zbog očigledne i otvorene žrtve, rada i truda koje vjernik ulaže u dane koji prethode Bajramu i tokom samog Bajrama.

Svima vama, iz dubine srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha da vas blagoslovi dobrim zdravljem, uspjehom u životu i radu, i radosti u porodici. Neka ovaj Bajram donese mir i dobro svima koji teže boljitku čovječanstva. Neka se naša srca ispune zahvalnošću, neka se naša lica obasjaju radošću, neka naše duše budu ispunjene mirom. Amin!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije

Sead Nasufović

po ovlašćenju preneo Muhamed ef Ziljkić muftija srbijanski i vojvođanski

Džamija „Eid Šreir“ u Borči, Beograd, 27. jun 2023. godine