- - - - - -
subota, 23 septembar 2023
A+ R A-

ISLAMSKA ZAJEDNICA SRBIJE USPEŠNO REALIZOVALA KURBAN-BAJRAMSKE AKTIVNOSTI

Beograd/Novi Pazar 28.06.-01.07.2023.

Islamska zajednica Srbije uspešno realizovala planirane aktivnosti u danima Kurban-bajrama 

Na nivou Rijaseta Islamske zajednice Srbije u Mešihatima srbijanskom i sandžačkom organizovnizovano i svečamo su dočekani mubarek bajramski dani. U svim džematima je klanjan bajram namaz uz veliko prisustvo džematlija, centralne svečanosti Mešihata bile su u Bor džamiji u Novom Pazaru i džamiji Eid Šreir u Beogradu.

Već prvog dana Kurban-bajrama vernici su izvršili svoje dužnosti žrtvovanja kurbana u velikom broju u organizaciji matičnih džemata i Mešihata kao i individualno. Ove godine u organizaciji džemata na teritoriji Mešihata IZ-e Sandžaka žrtvovano je više od 1000 grla sitne stoke (ovaca) par desetina grla krupne stoke (goveda), dok je na teritoriji Mešihata srbijanskog  žrtvovano oko 450 grla sitne stoke.

Zajedničkom saradnjom Rijaseta IZS i oba Mešhata realizovana je i velika donacija kurbana stalnih donatora iz inostranstva među kojima su i humanitarne organizacije iz bratskih Ujedinjenih arapskih Emirata.

Na teritoriji oba Mešihata u toku dana Bajrama, posebno prvog i drugog dana, organizovana je velika akcija podele kurbanskog mesa pojedincima, društvenim ustanovama, humanitarnim udruđenjima, kao i obrazovnim ustanovama Islamske zajednice Srbije.

Samo na teritoriji Mešihata srbijanskog drugog dana Kurban-bajrama u muftijstvima niškom, braničevsko-timočkom, beogradskom i vojvođanskom, podeljeno je oko 10 tona kurbanskog mesa.