- - - - - -
petak, 22 septembar 2023
A+ R A-

Bajramska sofra u Novom Sadu vrhunac bajramskih svečanosti Rijaseta

Novi Sad, 01.juli 2023. / 13. zu-l-hidždže 1444.

 sofra_ns_7.jpg

Večeras je u Novom Sadu održana tradicionalna manifestacija ''Ulica otvorenog srca - bajramska sofra u Novom Sadu'' po trinaesti put.

Kao i prethodnih godina manifestacija je okupila veliki broj novosađana u pešačkoj zoni na Trgu Slobode. Manifestaciju je simolično otvorio predsednik Mešihata srbijanskog i muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef Ziljkić, kao domaćin svečanosti, predstavljajući svoje dve posebne gošće mlade humanitarke iz sela Đurđeva.

Svečanosti su prisutvovali brojni visoki gosti, ispred Islamske zajednice Srbije vrhovni poglavar Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović, predsednik Mešihata IZ-e Sandžaka i muftija sandžački Senad ef Halitović, zamenik muftije sandžačkog Muhamed ef Demirović, muftija niški i braničevsko-timočki Eldin ef Ašćerić, potpredsednik Sabora Mešihata Muhamed ef Hadžić, direktor Vakufske direkcije Jakub ef Leković, sekretar Mešihata srbijanskog Senad ef Hajrović, imami novosadskog Medžlisa i imam Medžlisa IZ-e Kostolac Šerif ef Beharović.

Delegaciju Srpske pravoslavne crkve predvodio je vladika bački i novosadski dr Irinej, a takođe su pristvovali i predstavnici rimokatoličke i evangelističke crkve. 

Predstavnici gradske i pokrajinske vlasti i južno-bačkog okruga među kojima gradonačelnik Novog Sada gospodin Milan Đurić, predsednica Skupštine Grada Novog Sada gospođa Jelena Marinković Radomirović, pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, načelnik južnobačkog okruga i mnogi drugi.

 

Na početku se prisutnima obratio Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef Nasufović koji je pozdravljajući visoke goste i građane Novog Sada između ostalog rekao: '' Bajram su dani sreće, ali čovjek ne može biti stalno sretan. Čovjek je povremeno sretan, ali mora biti trajno zadovoljan. Zato je moja želja da ovo naše zadovoljstvo u našem bratstvu i zajedništvu, u ovoj smotri bratstva i prijateljstva kojoj večeras prisustvujemo, da takvo zadovoljstvo večno i trajno bude prisutno ovde u našoj državi, među svim našim narodima i svim našim vjerama.''

Nakon Reisu-l-uleme prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada gospodin Milan Đurić koji ječestitao muslimanima Kurban-bajram i istakao je da to praznik Novog Sada jer ga slave sugrađani islamske veroispovesti.

 

''Mislim da danas stvarno šaljemo sliku mira, ljubavi tolerancije celom svijetu. Novi Sad na ovaj način pokazuje da je veliki grad, grad multikulturalnosti, multinacionalnosti i multikonfesionalnosti. Grad Novi Sad već tradicionalno podržava ovu manifestaciju i hoću da vam kažem da smo mi ovde vama istinski prijatelji i partneri i da je takav Novi Sad prema svim ostalim verskim zajednicama''–  kazao je Đurić.

Biranim i nadahnutim rečima prisutnim se obratio i episkop bački i novosadski gospodin Irinej koji je između ostalog rekao  da hrišćanstvo i islam imaju mnogo toga zajedničkog, a pre svega vrednosti koje neguju, a to su ljubav i zajedništvo.

Muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef Ziljkić je zatim pozdravio prisutne zahvalio svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos organizaciji ovogodišnje svečanosti istakavši veliko zalaganje i pomoć gospodina Miloša Vućevića potpredsednika Vlade Republike Srbije koji je kao gradonačelnik Novog Sada učinio sve da se održi prva manifesacija koja je danas doživela svoje trinaesto izdanje i koja će uz Božiju pomoć nastaviti da živi u budućnosti.

U nastavku programa prisutni su uz bogato i ukusno posluženje uživali u nastupu ženskog hora “Stambol“ iz Novog Pazara koji je izvodio ilahije i kaside, ali i sevdalinke.