- - - - - -
petak, 01 decembar 2023
A+ R A-

U KC Novi Pazar održana tribina pod nazivom “Za Palestinu i humanost”

U organizaciji Mešihata IZ Sandžaka, u velikoj sali KC Novi Pazar, održana je tribina pod nazivom “Za Palestinu i Humanost”
Učešće na ovoj tribini, kao gosti-predavači, uzeli su i članovi Unije islamskih učenjaka Palestine i Sirije, dr. Ahmed Seid, dr. Muhammed Vali, dr. Abdul-Varis Abdul-khalik i mr. Abdullah Sabit Arslan.
Sam program započet je učenjem Kur’ana od strane hfz. Ediba-ef. Pepića, a otvoren je obraćanjem reisul-uleme IZ Srbije, mr. Senad-ef. Halitovića, koji je, poselamivši prisutne, istakao da problem Palestine ne datira od pre mesec dana, koliko je u fokusu javnosti, već od mnogo ranije, a da je ono čemu svedočimo teror i nasilje neviđenih razmjera u novijoj istoriji. “
“Svedoci smo tome da svet gleda ravnodušno, da ga to ne interesuje. S druge strane, naša braća iz Unije učenjaka Palestine i Sirije došli su i borave u Sandžaku, kako bi nam preneli priču o Palestini, o tome šta se tamo zapravo dešava.”
Na kraju svog obraćanja podsetio je prisutne na to da je briga za Palestinu naša obaveza, i u tom duhu citirao je hadis u kome Poslanik, alejhi selam, kaže da nije od muslimana onaj koga ne interesuje stanje muslimana.
Kao prvi govornik, skupu se obratio dr. Ahmed Seid, učenjak poreklom iz mjesta Hamma, u Siriji, koji je istakao da, što se tiče govora o Medžidul-Aksa’u, o njemu se puno može kazati, a da prisutne želi podsetiti na to da reč "kuds" vodi poreklo od Allahovog, dželle šanuhu imena Kuddus, te da je On učinio Kuds prvom kiblom muslimana i poput Ka’be i Poslanikove džamije, učinio ga svetim mestom.
“Ovo su samo neke od počasti Kudsa, a koje samim tim, usled svoje veličine i posebnosti nose i posebne odgovornosti” istakao je dr. Ahmed Seid.
U svetlu današnjih dešavanja, kao retrospektivu i ibret spomenuo je i vladavinu Britanaca nad Palestinom u trajanju od stotinu godina, do koje je došlo samo i isključivo usled udaljenosti muslimana od svoje vere, da ga Britanci niti bilo ko drugi nikada ne bi mogli osvojiti da nije bilo podvojenosti među muslimanima i udaljenosti od vere, te da je vraćanje Allahu srž svega, preduslov oslobađanja Kudsa, putem kojeg dolazi i moć.
U tom smislu citirao je ajete sure El-Isra, putem kojih nas Allah Uzvišeni obaveštava da će sinovi Israilovi preko mere oholi postati i dva puta nered na zemlji činiti čega će rezultat biti to da će Allah Uzvišeni na njih poslati svoje silne robove koji će ih dva puta u potpunosti poraziti. U duhu ovog ajeta, istakao je i važnost svesti muslimana da, ukoliko žele ponovno osloboditi Kuds, moraju biti iskreni i, povratkom Allahu, zadobiti moć, prvenstveno te vrste, a onda i svake druge, krucijalno bitne za ostvarenje tog cilja
Kao drugi po redu govornik, skupu se obratio dr. Sabit Tekruri, koji je govorio o Palestini iz ugla istorije, podsetivši prisutne da je ona, u okviru Osmanlijske imperije, nekada bila jaka i snažna država, i kao takva ostala sve dok osmanlijsko carstvo nije počelo slabiti, usled čega su zapadnjaci počeli razmišljati i praviti planove o podeli tog carstva, a u osvit promene karte sveta, krajem 19. i početkom 20. veka.
Kao jako bitne momente izdvojio je dva. Kao prvi, onaj koji datira iz 1917. godine kada je usledilo obećanje Jevrejima od strane tadašnjeg ministra inostranih poslova Velike Britanije da će uskoro imati svoju državu na tlu Palestine. I kao drugi, ono što je ubrzo nepuna dva mjeseca iza toga usledilo, ulazak zapadnih sila u Palestinu i masovno naseljavanje Jevreja iz celog sveta , Spomenuto je prouzrokovalo pobunu i pokušaj otpora stanovnika Palestine, koji nisu imali izgleda protiv tadašnjih najmoćnijih sila, koje su tada priznale ovo što se danas zove Izrael.
Muhamed Vali, treći po redu izlagač, rođen i poreklom iz Gaze prisutnima je opisao stanje u Gazi i sa čime su oni danas zapravo suočeni, sa neprijateljem koji pod krinkom toga da se u Gazi bore protiv "životinja", ubijaju Palestince, otimaju im zemlju, ubijaju ih, vrše presiju svake vrste, svake 1-2 godine iznova započinju agresiju, tačno ciljano, u vreme meseca ramazana.
“Jedini greh palestinskog naroda jeste njihov otpor potpunom uništenju Palestine i želje da žive normalnim životom, da sebi i svojim porodicama obezbede uslove jednake uslovima života ostatka sveta. Svedoci smo mi, a gleda i svet i ne reaguje na genocid koji se sprovodi od strane cionističkog režima nad palestinskim narodom, čega je rezultat 12 000 palih šehida u ovih mesec dana, od toga 5000 dece...”
Kao posljednji izlagač, prisutnima se obratio dr. Abdul-varis Abdul-khalik, koji se nadovezao na izlaganja prethodnih predavača i u duhu istih postavio pitanje šta mi, kao narod, možemo učiniti na polju podrške palestinskom narodu i naveo šest tačaka kojima bi se, kao narod, mogli rukovoditi:
1-Osnivanje udruženja za zaštitu građana kako bi s te razine mogli govorili o pravima stanovnika Gaze i Palestine
2-Pokretanje medijske kampanje podrške Palestini, s obzirom na činjenicu da su zapadni mediji stali na stranu Cionista
3-Upotreba, korišćenje društvenih mreža u pravcu povećanja svesti naroda spram istine o tome šta se dešava u Palestini
4- Izdvajanje dela svog vremena koje je neophodno posvetiti pisanju, držanju predavanja, tribina, koja se tiču pitanja i događanja u Palestini.
Pokretanje akcije o bojkotu cionističkih proizvoda, a što je svakako još jedan ogroman vid podrške Palestinskom narodu.
5- Govor i pisanje o svemu onome što se dešava na tlu Palestine, posebno se ovo odnosi na one koji su akademski usmereni, vični živoj reči i peru.
6-Pomoć materijalnog tipa, nesumnjivo životno važna za opstanak palestinskog naroda i kao poslednja, dova, stalna, neprestana dova za palestinski narod, dova, oružje vernika, ona iskrena, iz srca, ona koju Poslanik, alejhi selam spominje kao srž ibadeta.
Ovaj i više nego uspešan skup, tribinu, dovom je zatvorio direktor vakufske direkcije pri Mešihatu IZ Sandžaka, mr. Jakub-ef. Leković.