- - - - - -
četvrtak, 13 maj 2021
A+ R A-

PRIJATELJSKA POSETA AMBASADI MALEZIJE

ambasadaMalezije01

I pored velikog broja neodložnih obaveza i aktivnosti koje ima od kako je stupio na dužnost Reisu-l-uleme, Sead ef Nasufović bio je u prvoj prijateljskoj poseti ambasadoru Malezije, njegovoj ekselenciji Nik Adi Armanu.
U veoma srdačnom i krajnje prijateljskom susretu, Reis efendija i njegova ekselencija ambasador razmenili su viđenja i razmišljanja o brojnim pitanjima koja se tiču života muslimana u Srbiji. Ambasadora je interesovalo kako je proteklo prvih šest mesesi u radu Reisu-l-uleme, iako je i mandat ambasadora na samom početku - devet meseci je na toj dužnosti. Uz nezaobilazno pitanje o ujedinjenju dve Islamske zajednice, koje muči sve muslimane, njegova ekselencija je iskazala interesovanje za snažniju saradnju sa IZS na poljima obrazovanja, kulture ali i na svakom drugom polju koje bi doprinelo boljitku, ne samo muslimana već i svim građanima Republike Srbije. "Druženja na kojima se samo sedi, pije kafa i jede nisu od velike koristi. Treba uraditi nešto konkretno i mi to planiramo u narednoj kalendarskoj godini", kazao je ambassador Arman. On je takodje rekao kako postoje predrasude i o Srbiji i o Maleziji i da se zalaže za upoznavanje koje se najboje moze postići putovanjima i međusobnim obilaskom građana ove dve države, što je ukidanjem viza značajno olakšano.
Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović kazao je da je preko svojih prijatelja i poznanika koji su završili studije u Maleziji čuo samo lepe i pozitivne stvari o toj velikoj zemlji, uz konstataciju da je i ambasador svojim ponašanjem, ahlakom i pozitivnom energijom samo potvrdio to saznanje. Reis efendija je rekao da je cilj IZS baš kao i ambasade Malezije – upoznavanje: "Nasa misija je dijalog, razgovor sa pripadnicima svih religija, ne samo u Srbiji već i šire. Naše je da pokušamo da nakon užasnih ratova koji su bili na teritoriji nekadašnje Jugoslavije uspostavimo zdrav odnos, suživot i međusobno poštovanje." Govoreći o konceptu IZS efendija Nasufović je istakao da je on teritorijalan, da zajednica pripada svim muslimanima Srbije i da jeste zajednica svih muslimana bez obzira na nacionalnu pripadnost i da se od toga neće odustati. "Muslimani su braća. Naučio nas je Poslanik da niti je bolji Arap bolji od nearapa niti nearap od arapa. Osim po Bogobojaznosti", kazao je Reisu-l-ulema i dodao da su vrata IZS uvek otvorena za njegovu ekselenciju ambasadora.
Na kraju ove posete, oba sagovornika su izrazila želju za novim susretom u što skorije vreme.

ambasadaMalezije02ambasadaMalezije03