- - - - - -
subota, 19 jun 2021
A+ R A-

PRIJEM U AMBASADI TURSKE - OTVORENA OBNOVLJENA ZGRADA PREDSTAVNIŠTVA

prijemTurskaAmbasada01

U ambasadi Republike Turske u Beogradu organizovan je svečani prijem povodom otvaranja obnovljene zgrade ambasade.
U pozdravnom govoru novoizabrani ambasador Tanžu Bilgič je naglasio značaj dobrih odnosa Turske i Srbije za stabilnost celog regiona. On se zahvalio za podršku Turskoj nakon neuspešnog vojnog udara 15. jula i solidarnost koju je Srbija izrazila nakon nedavnog terorističkog napada u Istanbulu.

Ambasada Turske u Beogradu prvi put je otvorena 1881. godine, a u sadašnjoj zgradi se nalazi od 1933. godine.
Renoviranje zgrade turske ambasade počelo je 2014. godine, a zgrada u Krunskoj je u vlasništvu Republike Turske od 1967. godine. Zgrada Ambasade Turske spada u istorijske objekte pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Poznata je po tome što je u njoj svojevremeno živeo najpoznatiji dečiji pesnik Jovan Jovanović Zmaj. Pored renoviranja postojeće zgrade, izgrađen je i dodatni objekat koji će služiti za boravak diplomata, odnosno osoblja ambasade.

Na poziv novoimenovanog ambasadora Turske nj.e. Tanžua Bilgiča prijemu su prisustvovali i Ahmet Jidiz, zamenik ministra spoljnih poslova Turske, Risu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef Nasufović, glavni imam Bajrakli džamije Ramadan ef Mehmedi, dr Sulejman Ugljanin predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća i dr.

prijemTurskaAmbasada03prijemTurskaAmbasada02