- - - - - -
subota, 19 jun 2021
A+ R A-

ODRŽANO VEČE ISLAMSKE POEZIJE, SEVDAHA I UMETNOSTI U NOVOM SADU

ns1712201602

Večeras je u Kulturnom centru u Novom Sadu održano veče islamske poezije, sevdaha i umetnosti. Ujedno otvorena je i izložba kaligrafije Zane Tahirović koja će trajati do 22. decembra.
Ovoj kulturnoj manifestacijji je pored velikog broja Novosađana prisustvovala i najviša delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije na čeu sa Predsednikom VS Muhamedom ef Jusufspahićem, Reisu-l-ulemom Seadom ef Nasufovićem, Muftijom mačvansko-podrinjskim Mehmedalijom ef Veli, glavnim imamom Bajrakli džamije Ramadan ef Mehmedijem, uz domaćina Muftiju vojvojvođanskog Muhameda ef Ziljkića i drugih imama muftijstva vojvođanskog.
U svom obraćanju prisutnima Reisu-l-ulema je poželeo dobrodošlicu i između ostalog kazao da su "pero i jezik tumači naših srca" i da "onaj sadržaj koji nosimo u srcu mi to prikažemo govoreći ili slikajući" kao i to da "svako delo koje čovek učini dobije jedan mali oblik života".
Zana Tahirović umetnica iz Bosne je kazala kako se kaligrafijom bavi oko godinu dana i da je veoma srećna što je pozvana na ovu kulturnu manifestaciju uz želju i nadu da će na ovaj način pronosi Boga i ubuduće.
Nakon čitanja poezije i izvedbe nekoliko sevdalinki mladih umetnika iz Gračanice, prisutni su uživali u izložbi kaligrafskih radova i nastavili druženje u prijateljskom razgovoru i uz prigodno posluženje.