- - - - - -
subota, 19 jun 2021
A+ R A-

BAJRAKLI DŽAMIJA - UVEDENO GREJANJE

grejanje06

Nakon 2004. godine, kada je zapaljena Bajrakli džamija, najstariji objekat u Beogradu dobio je grejanje.
Postojale su dve etape uvođenja grejanja. Prva u kojoj je džamija povezana sa kotlarnicom i druga u kojoj su postavljene podne cevi za grejanje kao i ravnajući sloj, poznatiji kao "košuljica".
Prvenstveno donacijama stalnih džematlija, zatim onih koji klanjaju samo džuma namaz u Bajrakli džamiji, ali i pojedinaca koji nisu na namazima u najstarijem verskom objektu u Beogradu, ali su razumeli značaj trajne sadake, kao i dobrovoljcima koji su izvršavali fizičke radove, grejanje je uvedeno.
Allahovom dozvolom već u toku sutrašnjeg dana ili u sredu najkasnije, vernici iz Starog Grada kao i svi oni koji se zateknu u vreme namaza na Dorćolu, moći će u potpunosti da se posvete ibadetima, veličanju Allaha, učenju Kur'ana, zikruLLahu u užem i širem smislu te reči i na minus sedam stepeni Celzijusa (koliko je zabeleženo danas).
Allah da nagradi sve dobrotvore, one koji su materijalno ili svojim radom doprineli da simbol muslimana Beograda, rasadnik mesdžida i džemata bude pristupačniji vernicima u ovim hladnim danima.