- - - - - -
subota, 19 jun 2021
A+ R A-

ČESTITKA REISU-L-ULEME ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE POVODOM POTPISIVANJA DEKLERACIJE O STRATEŠKOM PARTNERSTVU SDA SANDŽAKA i SDP-A

reis2312

Potpisivanje Dekleracije o strateškom partnerstvu između SDA Sandžaka i SDP-a čiji je ključni cilj puna politička i društvena stabilnost u regionu Sandžaka i koja podrazumeva smanjenje tenzija i podela među građanima, posebno Bošnjacima, pozdravio je Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef Nasufović.
Reis efendija ocenjuje da ona doprinosi uspostavljanju političke stabilnosti i pozitivnoj političkoj klimi u Sandžaku. 
Saopštenje Reisu-l-uleme Nasufovića prenosimo u celosti:

"Sa imenom Boga, Milosnog i Samilosnog!
Sa velikom radošću primio sam vijest o potpisivanju Deklaracije o strateškom partnerstvu između dvije najveće bošnjačke stranke: Stranke demokratskih akcija Sandžaka i Sandžačke demokratske partije koje su čvrsto opredijeljene za demokratiju i izgradnju Republike Srbije na temeljima vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom. 
Ovom Deklaracijom uspostavljena je politička stabilnost i pozitivna politička klima u Sandžaku koja je građanima Sandžaka bila neophodna, a naročito sada u ovom teškom vremenu kada su pojedini destruktivni i remetilački faktori, nažalost i iz bošnjačkog korpusa svojim negativnim djelovanjem dodatno otežali ionako teške životne uslove i potrebe Bošnjaka.
Dan potpisivanja Deklaracije jeste historijski dan za Bošnjake Sandžaka, koji će narod pamtiti kao dan slobode, nade i sreće za sve naše građane. Bošnjačkom narodu potrebna su dva krila, kao što su i ptici potrebna. Svojom mudrošću i snagom volje uspjeli ste u tome i ujedinili snagu oba krila vodeći bošnjački narod u sretniju budućnost!
Zato svim učesnicima i potpisnicima Deklaracije zahvaljujem i čestitam, i u svoje ime i u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije.
Nadam se i vjerujem da će predstavnici Islamske zajednice u Srbiji iskoristiti ovaj veliki događaj i uzeti pouku iz njega, te da će naći dovoljno snage, mudrosti i volje da uzmu aktivno učešće u trajnom pozivu koji im šaljem da zajedno gradimo Zajednicu muslimana Srbije kao izraz naše ljubavi prema Jednom Bogu u Kojeg vjerujemo, jednom Poslaniku, alejhis-selam, kojeg slijedimo, jednoj Knjizi koju učimo, jednoj Kibli kojoj se u našim namazima okrećemo!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije