- - - - - -
subota, 19 jun 2021
A+ R A-

NOVI AMBASADOR IR IRAN U PRVOJ ZVANIČNOJ POSETI REISU-L-ULEMI ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

noviAmbasadorIrana01

Danas je u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije bio novoimenovani ambasador IR Iran nj. e. Husein M. Abdullahi.
Sa željom da se, kako je nj. e. kazala, "preduzmu dalji koraci u pravcu realizovanja konkretnih aktivnosti koji će potvrditi više nego dobre odnose sa Rijasetom IZS", nije se dugo čekalo na ovu posetu. Uz utisak kako je za ovo kratko vreme već osetio veliku srdačnost u Republici Srbiji ambasador Abdullahi se zahvalio Reisu-l-ulemi na prijemu, uz želju da se detaljnije upozna sa istorijatom i aktivnostima IZS.
Nakon dobrodošlice, Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović poželeo je nj. e. uspešnu misiju uz konstataciju da je posao jednog ambasadora mnogo težak ali častan.
Tokom upoznavanja gosta sa skoro 149 godina dugom istorijom IZS i problemima koji su nastali delovanja dve zajednice - od nejednistva muslimana, razdora među njima pa do problema pravne prirode - došlo se do zaključka da je danas uopšte problem celokupnog islamskom ummeta nejedinstvo, razjedinjenost i međusobni sukobi.
Reis efendija Nasufović je kazao kako je u jednom periodu, nakon pedeset godina komunizma muslimanima ovih prostora ponuđeno jedno drugačije tumačenje Islama koje je strano balkanskim muslimanima i da se IZS zalaže i trudi da sačuva tradicionalno tumačenje vere, negujući sve one vrednosti koje jesu prisutne već vekovima.
Ambasador Abdullahi je kazao da je koren svih problema u radikalnom tumačenju osnova vere i da je ishod takvog pogrešnog tumačenja formiranje radikalnih grupa poput DAIŠ-a, Al Kaide i Talibana konstatujući da su godinama unazad terorističke akcije vršili pripadnici samo ove tri organizacije. Uz strah da takvo radikalno tumačenje vere ne pronađe plodno tlo u ovom regionu, nj. e. je kazala da se taj problem ne rešava vojnim putem već osvetljavanjem verskih činjenica, ispravnim razumevanjem i shvatanjem vere što je uloga verskih autoriteta svih Islamskih zajednica u regionu, prepoznajući da IZS to već uveliko i radi. "Islamska Republika Iran će uvek biti podrška takvom rešavanju problema", zaključio je ambasador Abdullahi.

noviAmbasadorIrana02noviAmbasadorIrana03noviAmbasadorIrana04