- - - - - -
subota, 19 jun 2021
A+ R A-

PREDSEDNIK OPŠTINE STARI GRAD U POSETI RIJASETU ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

predsednikOpstineStariGrad01

Reisu-l-ulema IZS Sead ef Nasufović i Predsednik VS Islamske zajednice Srbije Muhamed ef Jusufspaić ugostili su predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća i njegove saradnike. U krajnje otvorenom i srdačnom razgovoru teme o kojima se govorilo bile su kako rešiti aktuelne, da ne kažemo goruće, probleme sa kojima se susreće džemat Stari Grad, tačnije Bajrakli džamija kao i saradnja na očuvanju arhitekture koja postoji na opštini Stari Grad a koja je svedok autohtonosti muslimana u ovom gradu i uopšte na ovim prostorima. 
Činjenica da je zvanično Bajrakli džamija vlasništvo grada a da grad ne učestvuje u održavanju džamije, kao ni u komunalnim troškovima – sa jedne strane – i to da je za najmanju popravku ili otklanjanje nekog sitnog kvara neophodno tražiti dozvole, što je dugotrajan proces – sa druge strane – samo komplikuje i otežava verski život džematlija i rad službenika IZ. 
Isto tako, podatak da osim Bajrakli džamije na teritoriji opštine Stari Grad postoje dva turbeta i hamam koji svakako spadaju u kulturnu baštinu i predstavljaju turistički potencijal, sam po sebi je dovoljan da spoji čelne ljude i opštine i IZ kako bi zajedno radili na očuvanju ovih kulturnih dobara i promovisali multikulturalnost i versku toleranciju. 
Kada smo već spomenuli versku toleranciju, nezaobilazna tema razgovora je bio i projekat Sviđalište a ne svašalište. Međureligijski dijalog koji se redovno odvija u prostorijama IZS pored Bajrakli džamije čini opštinu Stari Grad maltene jedinstvenom na ovim prostorima kada je u pitanju sastajanje, druženje i razgovor pripadnika različitih vera. Uz tradicionalne bajramske sofre koje se takođe održavaju u ulici otvorenog srca, opština Stari Grad bi svakako mogla dobiti dva nova brenda. 
 Zaključak sa ovog sastanka je da u najkraćem mogućem roku treba formirati zajedničko telo, jedan vid centra za koordinaciju koji bi radio na rešavanju svih problema ali i na projektima čija bi realizacija bila od koristi i za opšte dobro svih građana.

predsednikOpstineStariGrad02predsednikOpstineStariGrad03