- - - - - -
ponedeljak, 02 avgust 2021
A+ R A-

VISOKA DELEGACIJA RIJASETA IZS PRISUSTVOVALA SVEČANOM PRIJEMU POVODOM 38. GODIŠNJICE OD TRIJUMFA ISLAMSKE REVOLUCIJE

sajt 5

Ambasada Islamske Republike Iran u Beogradu sinoć je u hotelu Hajat Ridžensi (Hyatt Regency) priredila prijem povodom 38 godina od pobede Islamske revolucije u Iranu.
Domaćin proslave bio je ambasador Irana u Beogradu Njegova Ekselencija Husein Mola Abdulahi koji je pristunima poželio dobrodošlicu.
"Želim da se zahvalim svima koji su došli da uveličaju ovaj dan. Danas Republika Iran slavi 38. godišnjicu pobede islamske revolucije u uslovima kada je postigla značajne uspehe na raznim poljima", rekao je ambasador Abdulahi.
Njegova ekselencija je naveo i da je godišnjica revolucije od kada je svrgnut šah dolazi u trenutku kada je Teheran završio pregovore o iranskom nuklearnom sporazumu sa velikim silama, a istovremeno i kada su bilateralni odnosi sa Srbijom podignuti na viši nivo.
"Odnosi Republike Iran i Republike Srbije su doživele značajne pomake u pravcu sve većeg razvoja i produbljivanja saradnje", kazao je ambasador i nabrojao sve susrete između zvaničnika ove dve zemlje.
Svečanom prijemu su između ostalih prisustvovali predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije na čelu sa Reisu-l-ulemom Seadom ef nasufovićem, Muftijom beogradskim i vojnim mustafom ef jusufspahićem, Muftijom mačvansko - podrinjskim Mehmedalijom ef Velijem, Muftijom niškim Eldinom ef Ašćerićem i glavnimimamom Bajrakli džamije Ramadanom ef Mehmedijem, zatim ministar odbrane Zoran Đorđević, potpredsednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić, predstavnici verskih zajednica, članovi diplomatskog kora i osobe iz javnog i privrednog života Srbije.

Podsetimo, svrgavanje Pahlavi dinastije trajalo je oko 13 meseci, tačnije od januara 1978. do februara 1979. kada je monarhizam nestao iz Irana.
Šahova autokratska vladavina i njegova veoma česta upotreba tajne policije doveli su masovnih narodnih nemira tokom 1978. godine. Imam Homeini, koji je proteran u februaru 1978. godine pozvao je na svrgavanja šaha. Pošto je vlada bila uzdrmana u temeljima, šah je pobegao iz Irana 16. januara 1979. godine.
Povratak Imama Homeinija u Iran označava početak završne faze u formiranju islamske vlasti. Devetog februara izbili su sukobi između jedinica kraljevske vojske i vazduhoplovnih snaga odanih Imamu Homeiniju. Nakon toga usledila je dvodnevna pobuna tokom koje su stanovnici Teherana zauzeli nekoliko strateški važnih zgrada u prestonici.
Dvanaestog februara imenovana je privremena islamska vlada na čelu sa premijerom Mehdijem Bazarganom.
Tokom noći, 1. aprila 1979. godine, Imam Homeini je proglasio Islamsku Republiku.

sajt 2sajt 3sajt4DSCF7783sajt 1