- - - - - -
ponedeljak, 02 avgust 2021
A+ R A-

MUFTIJSTVO BEOGRADSKO – ODRŽANA REDOVNA SEDNICA IMAMA

DSCF7821

Danas je u prostorijama Islamske zajednice održana redovna sednica imama muftijstva beogradskog.
Tokom sednice, na kojoj je prisustvovao i Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef Nasufović, glavna tačka dnevnog reda bila je prikupljanje pomoći za izbeglice.
Muftijstvo beogradsko je od početka tzv migrantske krize stavilo na raspolaganje sve svoje kapacitete u vidu ljudstva, prostorija, materijalnih sredstava kako bi makar malo olakšala nevolje i muke kroz koje prolaze izbeglice iz ratom zahvaćenih područja. Takođe, iz ženskog sektora je pokrenuta akcija da se svakog petka dele kuvani obroci migrantima koji nisu želeli da odu u prihvatne centre već dane i noći provode u parkovima i barakama na beogradskoj autobuskoj stanici. Na inicijativu Muftije beogradskog Mustafe ef Jusufspahića dat je nalog da se beogradski džemati dodatno angažuju na prikupljanju neophodne pomoći kako bi cela akcija bila efikasnija i produktivnija, uz konstataciju da koordinacija među džematima mora biti još bolja.
U drugom delu sednice bilo je reči o informativnom glasilu Islamske zajednice Srbije. Kako poboljšati kvalitet novine Minber, kako sadržaj učiniti još privlačnijim za čitaoce samo su neke od otvorenih tema vezanih za ovaj medij IZS. Tokom sednice su se mogli čuti usaglašeni stavovi o značaju pisane reči preko koje se objašnjavaju propisi vere, preko koje se čini dava ali i preko koje javno i transparentno Islamska zajednica iznosi sve podatke o svom radu, aktivnostima, finansijskom stanju i problemima.
Pred kraj sednice koji je bio rezervisan za džematske aktivnosti i aktuelnosti govorilo se o potrebi za kvalitetnim verskim kadrom. Zbog pojačane potrebe muslimana za organizovanim verskim životom i povećanim brojem novoformiranih džematskih odbora, ne samo u beogradskom muftiluku već i u celokupnom Mešihatu srbijanskom, zaključak je da u najkraćem mogućem roku treba raspisati javni konkurs za mesta imama u tim džematima.
Naredna sedica zakazana je za prvu nedelju meseca marta.

WP 20170212 09 38 39 ProWP 20170212 09 43 09 Pro