- - - - - -
ponedeljak, 02 avgust 2021
A+ R A-

PREDSEDNIK SRBIJE ODLIKOVAO MUFTIJU PREŠEVSKOG NEDŽMEDINA EF SAĆIPIJA

saqipi dodela

Povodom Dana državnosti Predsednik Nikolić je juče u zgradi Predsedništva uručio odlikovanja za istaknute ličnosti i institucije.
„Odlikujem vas na radost i ponos građana," kazao je između ostalog Tomislav Nikolić i dodao da nema uspešne države bez uspešnih pojedinaca, onih odvažnih koji žive Volterov nauk da je uspeh dete smelosti, onih koji ispisuju drugačiju istoriju ne samo svoje profesije, svoje zemlje, već neretko i istoriju čovečanstva.

Nedžmedin ef Saćipi, Muftija preševski, dobio je srebrnu medalju za rezultate u javnom radu.
Efendija Saćipi poznat je kao neko ko je za vreme sukoba na Kosovu dao veliki doprinos mirnom rešavanju problema na jugu Srbije i bio jedna vrsta medijatora između građana albanske nacionalnosti i Vojske Republike Srbije. Takođe prisustvao je brojnim međureligiskim skupovima i aktivnostima za izgradnju mira pre svega na Balkanu ali i na Bliskom istoku.

Podsetimo, Muftija Nedžmedin ef Saćipi je rođen 16.08.1965 godine u Velikom Trnovcu , opština Bujanovac. Srednju medresu zvršio u Siriji. Studirao teologiju i novinarstvo u Sarajevu i Damasku. Magistarske studije upisuje 1996 godine u Siriji, ali zbog situacije na Kosovu odlučuje da se vrati u zemlju. Verski aktivan od 1990 godine. Od 1992-1996 član Sabora Islamske zajednice Prištine. Godine 1994. biva zaposlen u odboru Islamske zajednice Bujanovac kao glavni imam i imam Nove džamije u Velikom Trnovcu. 1996. izabran za predsenika odbora Islamske zajednice Bujanovac. Inicijator i jedan od osnivača Islamske zajednice Preševo, Medveđa i Bujanovac. Od 2007 koordinator za versku nastavu na teritoriji Preševa, Medveđe i Bujanovca. 02. jula 2016. na izbornoj sednici Vrhovnog Sabora IZS, imenovan za zamenika Reisu-l-uleme IZS. Glavni je urednik časopisa na albanskom jeziku “Jehona “. Živi u Trnovcu i otac je petoro dece.

saqipi sa nikoliqem