- - - - - -
utorak, 19 mart 2024
A+ R A-

MUHAMED DEMIROVIĆ

 

 

Muhamed Demirović, rođen 1978. u Ribariću, započeo je svoje obrazovanje u rodnom mjestu, završivši osnovnu školu s odličnim uspjehom. Srednju školu, medresu “Gazi Isa beg” u Novom Pazaru, završio je 1996. i stekao zvanje Imam-Hatib. Nastavio je svoje obrazovanje na Univerzitetu Al Jinan u Tripoliju (Liban), gdje je diplomirao 2001. na Fakultetu umjetnosti humanističkih nauka, odjelu islamskih studija. Magistrirao je iz oblasti islamskih nauka na odsjeku za komparativno šerijatsko pravo 2007. godine.

Nakon povratka sa studija, Demirović je službovao kao imam-hatib u Čalap Verdi džamiji u Novom Pazaru od 2007. do 2008. godine. Osnovalo je Udruženje “Svetionik” 2008. godine, fokusirajući se na edukaciju, humanitarni rad i kulturu, s posebnim naglaskom na rad s mladima. Bio je imam-hatib u Centralnoj džamiji u Tutinu od 2009. do 2012. godine.

Demirović je također obavljao odgovorne uloge u organizaciji hodočašća, radio kao profesor islamske vjeronauke te predavač na seminarima i tribinama o međuvjerskom dijalogu. Sudjelovao je i pokrenuo mnoge humanitarne projekte, uključujući “Tvoja stipendija”. Također se istakao kao prevodilac s arapskog jezika na bosanski jezik.

Od 2019. godine, obnaša funkciju zamjenika muftije sandžačkog i predavača na predmetu Kiraet u Sinan-begovoj medresi. Oženjen je i otac četvoro djece.

Na prijedlog Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije mr Senad ef Halitovića imenovan je na dužnost Predsjednika Mešihata i muftiju sandžačkog na sjednici Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije 28. oktobra 2023. godine.