- - - - - -
četvrtak, 13 maj 2021
A+ R A-

NOVI PAZAR - DRUGI DAN OBELEŽAVANJA 150 GODINA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

20180420 2 29939260 32911953

Povodom obeležavanja 150 godina Islamske zajednice Srbije, sinoć je i u Novom Pazaru upriličena svečanost.

Na skupu u sportskoj hali "Pendik", pored velikog broja građana, imama i velikodostojnika IZ-e prisustvovali su i Remzi Birčan - izasalnik predsednika Uprave za verske poslove (Diyaneta) Republike Turske Ali Erbaša, predstavnici dipomatskog kora Saudijske Arabije i Republike Turske, predstavnici IZ-e Crne Gore, predsednici opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Rožaje, javne ličnosti i gosti iz zemalja regiona.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović je u obraćanju rekao da je njegova poruka danas, za život muslimanima da nikada ne budu sami i da ih nikada ne bude strah.
"Na svetu ne postoji tvrđi insan nego što je Sandžaklija. Za strah ne znamo jer smo oguglali od svih zbivanja oko nas. Ali s obzirom da Boga volimo, s obzirom da su nam srca velika, uvek smo patili što smo sami. Od danas mi nismo sami", poručio je reis efendija, dodavši da su danas prisutni ljudi iz Mekke i Medine, Republike Turske i Crne Gore.

Podsetivši da je "danas dan rođenja Poslanika Muhammeda (po gregorijanskom kalendaru) i Dan grada Novog Pazara", reisu-l-ulema je istakao da u Novom Pazaru ezan nije prestao da se uči 557 godina.

Predstavnik Uprave za verske poslove (Dijaneta) Republike Turske Remzi Birčan je, prenoseći selame od predsednika Dijaneta Ali Erbaša, uz poruku da muslimani kao pravi vernici budu braća i jedinstveni.
Izrazivši da oseća veliko zadovoljstvo i radost što danas boravi u Novom Pazaru i Sandžaku, gde su vekovima u toleranciji živele Osmanlije, Birčan uputio čestitke povodom 150. godišnice Islamske zajednice Srbije.
"Koliko je Istanbul blizak gradu Agri na istoku Turske, toliko je Istanbul blizak Novom Pazaru i Sandžaku. Prihvatite srdačne bratske selame od vaše braće iz Edirnea, Anadolije, Erzuruma, Hakarija... Uzvišeni Bog kaže da su samo vernici braća i ne mogu biti ništa drugo van toga. Ako se neki musliman ma gde u svetu susretne s nekim problemom dužni smo da mu pognemo. Osmanlije su nas uvek podučavale da budemo tolerantni prema ostalim konfesijama i narodima i stoga trebamo širiti ljubav, bratstvo, toleranciju i poštovanje prema drugima", istakao je zvaničnik Uprave za verske poslove Republike Turske.
U svojoj poruci je podvukao da muslimani pored zaštite svog identiteta treba da poštuju i državu u kojoj žive.

Skupu su se obratili predsednik istanbulske opštine Bajrampasa Atila Ajdiner i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, Suljeman Ugljanin.

Na svečanosti je održan i koncert izvođača duhovne muzike, Hamdi Ozera iz Turske i Šabana Burhana iz Sarajeva.

godisnjica iz srbija aa