Beograd, 18.3.2024.

Na čelu sa Predsednikom Sabora, Muhammedom Hamdi Jusufspahićem i Reis ul-ulemom, h. Nedžmedinom ef. Saćipijem, u okviru Rijaseta Islamske zajednice Srbije organizovan je tradicionalni iftar za diplomate, koji već punih pet decenija priređuje Muftijstvo beogradsko. I ove godine partner u organizaciji iftara bio je g. Tomislav Momirović, Ministar trgovine u Vladi Srbije.

Tradicionalnom diplomatskom iftaru ove godine prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora iz otprilike dvadeset islamskih zemalja. Takođe su bili prisutni predstavnici Vlade Srbije, uključujući direktora Direkcije za vere, dr Vladimira Roganovića, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa Vladikom Stefanom i drugim vođama tradicionalnih verskih zajednica. Među gostima je bio i sin predsednika Srbije, gospodin Danilo Vučić, te direktori javnih državnih preduzeća, poput generalnog direktora Telekoma, gospodina Lučića, predstavnici Vojske Srbije i Pošte Srbije.
Nije nedostajalo ni akademskih predstavnika, poput profesora s najstarijeg svetskog Univerziteta Al – Azhara. Takođe su bili prisutni predstavnici Vakufske direkcije i Muftije Islamske zajednice Srbije, uključujući Muftiju Niškog, Emina ZejnuLLahija i Muftiju Mačvanskog, Mehmedaliju efendiju Velija, kao i direktor Prve beogradske medrese i glavni imam Bajrakli džamije, Ramadan efendija Mehmedi.
Lista prisutnih završava sa našim imamima, Skenderom ef. Skenderijem i Dašnimom ef. Gašijem.

Prisutnima su se obratili i zahvalili se Ministar Momirović i Muftija beogradski Mustafa ef. Jusufspahić mnogobrojnim gostima, te ukazali na važnost okupljanja u ovim mubarek danima meseca Ramazana, kao i na važnost ove zajedničke sofre koja je zašla već u šestu deceniju njenog postojanja, a koju je ustanovio rahmetli Muftija beogradski, Hamdija ef. Jusufspahić.

U završnom obraćanju Predsednik Vrhovnog Sabora Muftija Muhammed Hamdi Jusufspahić je uputio dovu za braću i sestre u Palestini, a posebno u Gazi, koji proživljavaju najteža ovosvetska iskušenja, sa željom da im Uzvišeni Stvoritelj podari olakšanje kao i da sačuva mir i podari svaki uspeh i slogu naroda Srbije u ovim mubarek danima Ramazana.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *